Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Laatste wedstrijd ESG gaat verloren

ESG heeft de laatste wedstrijd in de Promotieklasse verloren van het onderaan staande Groninger Combinatie 5. Voor ESG stond er niks meer op het spel voor GC 5 was er nog een kleine mogelijkheid dat de degradatie ontlopen kon worden. Daarvoor moesten ze winnen van ESG.

Evert had vooruitgespeeld en een remise aan bord vier binnengehaald.Hij stond iets beter maar wist net niet te winnen. Na 50 zetten en na 12 uur werd tot remise besloten door een herhaling van stelling.

De avond zelf begon slecht voor ESG. Ton gaf al snel een dame weg en kreeg daarvoor wel een paard.  De niet-schaker zal zeggen dat is een goede ruil want een vrouw kost geld en een paard kan geld opleveren. Schakers weten echter dat de dame net als in het werkelijke leven het belangrijkste stuk is en dat als je die verliest het bepaald niet goed is.

Almar heeft dit seizoen al een paar keer goed ingevallen in het eerste, maar dit keer ging hij snel de boot in. Met een pionoffer maakte zijn tegenstandster ruimte voor haar stukken en die bracht de vijandelijke koning op.

2,5 – 0,5 achter zet toch wel wat druk op de overgebleven spelers. Wim was de eerste die wat terugdeed. Een mooie aanval over de koningsvleugel bracht de tegenstander zo in het nauw dat die zijn toren op a8 vergat. Die staat natuurlijk ver van de koningsvleugel, maar hem onverdedigd laten staan is niet verstandig. Nu verdween hij namelijk van het bord en werd er direkt opgegeven (2,5-1,5).

Jan speelde teveel op winst en vergat zijn verdediging middels het slap zetje h3 op orde te brengen. Toen zwart g4 speelde kon dat niet meer en kreeg Jan het zwaar. Maar een loper zo spelen dat hij gewoon geslagen kon worden was natuurlijk ook weer niet nodig. (3,5-1,5)

Willem had een pion verloren in het vroege middenspel en zag die niet meer terug. Hij bleef lang knokken maar de tegenstander liet niet meer los (4,5-1,5)

Marcel won in een zeer scherp gespeelde partij waar de tegenstander zijn gambietpion niet terug zag. Marcel verdedigde scherp en voor het publiek was het lang onduidelijk hoe de stelling nou precies was. Marcel wist dat beter dan zijn tegenstander en haalde daarmee een verdiende winst binnen. (4,5-2,5)

Bleef Bastiaan alleen over. Hij had in de loop van de gevechten een kwal verloren. Die werd echter direkt geruild voor een pionnetje meer. Bastiaan heeft dit seizoen al vele eindspelen gespeeld en met goed resultaat. Ook dit keer wist hij de remise vast te houden. Ik hoor dat er ergens zelfs een stuk werd geofferd om Bastiaan van de wijs te brengen. Ook dat lukte niet. Het werd remise (5-3)

ESG 1 heeft dit jaar een raar seizoen gespeeld kwa resultaat. Verloren van de drie degradanten, maar als enige wel de nummer 1 op een gelijkspel getrakteerd en van de nummer 2 op papier zelfs gewonnen.

Marcel had nog een positieve opmerking. We hebben verloren van de drie degradanten dus daar hebben we volgend seizoen geen last meer van. Kunnen we spelen om het kampioenschap.

En dat lijkt mij een mooie opmerking om het verslag af te sluiten.

Eén reactie op “Laatste wedstrijd ESG gaat verloren

  1. Pingback: Degradanten bekend | De Schaakreporter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op april 29, 2016 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: