Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG I wint van ESG II

 

Het is maandag 16 oktober dat wij overdag ons al warmdraaien voor de “big match”. Voor dat warmdraaien was al niet zoveel voor nodig, want de buitentemperatuur was voor die tijd al erg hoog en dus….

Acht ESGers, tegen acht andere clubgenoten, die elkaar normaliter alleen in de interne bekampen nu ineens ook in de externe competitie elkaar het “leven” zuur maken…

20171016_214539a

foto: Ton Selten

T ESG 1 1754 ESG 2 1497 7 1 ma 16 okt
1. Marcel Struik 1837 Willem Boontje 1759 ½ ½
2. Jan van Os 1850 Ton Selten 1625 ½ ½
3. Douwe Többen 1814 Sergei Sarkisyan 1 0
4. Wim Fokkens 1806 Hans Hut 1464 1 0
5. Evert Hondema 1801 Marcelis van Holst 1385 1 0
6. Geert ten Hietbrink 1738 Anneke Boomsma 1480 1 0
7. Fred van Leeuwen 1548 Sebo Detmers 1393 1 0
8. Bastiaan van Os 1640 Klaas Tiemens 1376 1 0

 

Ondanks de forse uitslag doet vermoeden, was er toch sprake van een hevige en felle strijd.

Het eerste team begon al goed aan deze ontmoeting, want Wim F had een week daarvoor in zijn vooruit gespeelde partij tegen Hans gewonnen. In die partij was Wim duidelijk sterker, kreeg een sterke aanval en wist die met een overwinning te belonen.

Op de speelavond zelf zag Douwe aan bord 3 tegen Sergei na ampele zetten ineens zijn pion op d5 van het bord vliegen. Hebben is hebben en krijgen….. moet wit gedacht hebben en dat was natuurlijk ook zo.  Zwart was wel ineens klaarwakker; ging er toen goed voor zitten, nam de tijd en door een iets betere stelling ook grote aanvalskansen op de witte k. Sergei verdedigde zich bijzonder knap en belette zwart om alles op de aanval te gooien. Maar nadat de zwarte pionnen zo rond 23:00 uur doorgedrongen waren op de 4e rij was het pleit beslecht; aan mat viel daarna niet meer te ontkomen.

DSC_8425a

In tussentijd waren er al enkele partijen beslecht en waarvan de schrijver van dit stukje niets had mee gekregen. Bij Jan tegen Ton was er sprake van een gelijk opgaande partij. Wit viel aan; probeerde op de K-vleugel Ton te overmeesteren, maar die hield goed stand. Volgens beiden zat er geen winst in; dus werd hier de vrede getekend. Bastiaan moest met wit tegen invaller Klaas. Een week geleden speelden zij ook al tegen elkaar en ook nog eens met de zelfde kleuren. Toen hield Klaas zijn tegenstander heel lang bij de les; telkens zat er wel een addertje onder het gras. Maar dat was toen, nu won Bastiaan een pion en speelde die rustig uit en dit keer kreeg Klaas geen vat op het spel. Even als een week geleden ging de winst ook nu naar de eerste team.

DSC_8416 a

DSC_8418a

DSC_8426 a

Fred is net weer lid en mocht ook al gelijk invallen in ESG1. Daar trof hij Sebo en die kon deze strijd toch net niet aan. Fred had intussen al een tweetal pionnen verorberd toen Sebo het wel welletjes vond. Achteraf was zijn opgave wellicht net even te vroeg, want er bleek nog een “venijnige adder” aanwezig te zijn…. Geert trof, naast de dames op het bord,  tegenover zich ook een “echte” dame. Anneke was tegen Geert ingedeeld en dat beloofde een zware strijd te worden voor haar. Dat was het ook, Geert bleek toch een maatje te sterk voor haar en werd zij langzamerhand steeds verder het moeras ingeduwd.

DSC_8430a

Marcelis is altijd een lastige speler; daarvoor is zijn strijdlust altijd voor menigeen altijd weer heel erg lastig te bestrijden. Maar tegen de “echte” top is dat toch weer anders. Evert is dan wel een speler die heel erg nauwkeurig kan spelen, maar wil ook wel eens te gemakkelijk zich laten “misleiden”. Evert verkreeg het initiatief en dat drukte toch wel op het spel van Marcelis, die het daardoor een moeilijke stelling kreeg en mede daardoor de juiste zet miste… Evert won materiaal, maar nog niet de partij. Een pionpromotie tot Dame van de eerste teamspeler werd gelijk beantwoord door de promotie tot Dame van één der pionnen van zijn tegenstander. Echter, zijn Koning stond er onbeschermd midden op het bord, kreeg gelijk een aantal schaakjes aan zijn broek en moest noodgedwongen naar velden die als onveilig betiteld konden worden. De klok bracht de uitslag op het formulier; Evert won officieel door tijdsoverschrijding van Marcelis maar die toonde gelijk aan hoe zijn Dame te winnen zou zijn…..

DSC_8428a

Blijft over Willem tegen Marcel. Een heroïsch gevecht waarbij Willem er alles aan deed om de clubkampioen pootje te lichten. In het verre eindspel leek het er op dat dit ook zou plaatsvinden, want met een stuk voor twee pionnen en met ieder een Dame speelde Willem voluit. Echter, Marcel had een fraai tegenactie met zijn a-pion, speelde die steeds verder naar voren tot dat die op a3 tot staan werd gebracht. Zwart toverde nog een aantal schaakjes uit zijn hoge hoed en zodoende werden de Dames geruild op b2. Met het P op b1 maar verder met alleen  pionnen op de K-vleugel was het toch lastig te winnen; zowel voor wit als voor zwart, ook al wist wit nog wat op te rukken met zijn pionnen het bleek uiteindelijk onvoldoende daar het P bij die b-pion moest bijven. Remise na zo’n 4 uur spelen…

© overige foto’s: ESG – D Többen

Eén reactie op “ESG I wint van ESG II

  1. Pingback: Eerste klassen | De Schaakreporter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op oktober 17, 2017 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: