Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Derde ronde intern

Tja daar sta je dan. Je wint van de twee sterkste spelers en dan nog sta je slechts tweedes. Marcel was hiervan de schuldige. Speelde remise in de tweede ronde en kwam daardoor laag op de ranglijst. Een winst op Evert had mij bovenaan gebracht. Het mocht niet zo zijn. Ik was aan de beurt om oneven te zijn en mocht deze ronde alleen maar toekijken. Goede gelegenheid om de concurrentie te bestuderen en wat foto’s te maken.

ESG interne competitie 24-09-2018
Voordat we verder gaan even wat aandacht voor bovenstaand trio. Dat zijn degenen die voor de clubavond aan les geven aan 20 aktieve jonge schakers. En dat is best een compliment waard. Almar, Marcel en Ton geweldig dat jullie bereid zijn hier jullie energie in te steken.

Dan weer terug naar de partijen van deze derde ronde.
Evert kreeg Hans voor de kiezen. Die had twee keer met een paardvorkje gewonnen van Sergei en Marcelis. Twee keer in dubieuze stellingen, maar alleen het resultaat telt. Net als bij voetbal. Je kunt 85 minuten de bal hebben en vijf keer op de lat en paal hebben geschoten, zolang de bal er niet in gaat kan de tegenstander winnen met één eigen doelpunt. Verschil met voetbal is wel dat één doelpunt in de eerste minuut nog weggewerkt kan worden, terwijl bij schaken een fout kan leiden tot direkt verlies.

ESG interne competitie 24-09-2018
Bovenstaande stelling geeft aan wat Hans wel had moeten spelen toen zijn loper op g3 werd genomen, nl h2*g3. Hij deed echter f2*g3 om f7 onder vuur te nemen. U ziet natuurlijk waarom dit fout was. Met een kwaliteit en pion minder tegen Evert is een kansloze zaak. Ieder ander wil met zo’n voorsprong wel eens in de fout gaan omdat men dan zo spoedig mogelijk en mooi wil winnen. Evert echter gaat eerst alle tegenkansen er uit halen. Versterkt rustig zijn positie en drukt je daarna van het bord. Je krijgt geen kans op aktief tegenspel. Hans lukte het in ieder geval niet. Het leek allemaal leuk, maar een echte kans heeft hij niet meer gehad.

ESG interne competitie 24-09-2018
Sergei was vanavond als eerste klaar tegen Henk. De eindstelling zegt genoeg. Nu is Henk wel vaker als eerste klaar, maar dat komt omdat hij met een aangepast tempo speelt.

Raymond ging ten onder aan een penning van zijn torens en aan een aanval op f2 waardoor er mat dreigde. Toen er een zwarte pion op e3 verscheen konden de stukken weer in het doosje.

ESG interne competitie 24-09-2018Anneke haalde haar derde overwinning binnen. Theo stond gewonnen met twee pionnen meer en een dijk van een vrijpion. Dacht in de gauwigheid ook nog een kwaliteit mee te nemen. Daarbij werd mat in één overzien. Het eigen doelpunt dus die direkt een einde aan de partij maakte. Anneke komt daardoor naast Evert aan de kop van de ranglijst. Ter troost van Theo. Op de damesolympiade overkwam Anne Haast dat vandaag ook, weliswaar mat in 4 maar voor hun is dat gelijk aan mat in 1.

Herman tegen Klaas had al snel een pion in de zak en daarbij het loperpaar in een open stelling. Klaas wist dit nog af te wikkelen naar een eindspel van elk een toren en lopers van verschillende kleur. De pion stond hij nog steeds achter en dat was een gevaarlijke vrij pion. Herman moest wel even goed manoeuvreren, maar toen zijn koning naar binnen kon was het over voor Klaas.

ESG interne competitie 24-09-2018
ESG interne competitie 24-09-2018
Marcel speelde tegen Arjen en dat werd een mooie combinatoire partij. Met een loperoffer op h6 die niet genomen kon worden (zie stelling). Dat leverde een pion op met een doorlopende aanval. Toen Arjen de spanning wou opheffen met P*e5 antwoordde Marcel met P*f6 (zie stelling). En toen waren er geen goede oplossingen meer.

Geert kwam een kwal achter tegen Jan R. Dan moet je proberen je torens in de aanval te krijgen. Dat lukte Jan echter niet en toen kwamen de zwarte pionnen naar voren. Nog niks aan de hand, maar je komt wel in een stelling dat een foutje dodelijk is. En Jan maakte een foutje. Weg de goede opening en weg het goede middenspel en zelfs geen kans meer op een tegen doelpunt. Een gelukkige overwinning voor Geert.ESG interne competitie 24-09-2018

Quinten offerde tegen Bastiaan een pion voor aanval. Bastiaan ging daarna over op een meestal goede techniek. Ruil wat stukken af, beperk de aktiviteit van de vijandelijke stukken en win door de extra pion in het eindspel. Het lukte niet helemaal want Quinten had steeds nog wat dreigingen maar niet voldoende. In de analyse liet Bastiaan nog wat mogelijkheden voor Quinten zien (zie stelling). Ook niet voldoende, maar wel waar Bastiaan goed moest opletten. In de partij lukte dat niet en won Bastiaan.

Ton kwam goed weg tegen Marcelis. Ton had gewoontegetrouw wat geofferd op weg naar de vijandelijke koning en stond een toren tegen twee pionnen achter. Hij had een mooie aanval op de koning en Marcelis dacht dat deze doorsloeg. Dat was niet het geval maar Ton kon wel afwikkelen naar een stelling waarin hij zijn toren terugwon en wel de twee pionnen voorbleef. Marcelis zag dat niet en gaf op. Toen bleek dat Ton de afwikkeling ook niet wou spelen maar de zwarte koning mat wou zetten. Dat was echter verkeerd afgelopen omdat Marcelis dat kon voorkomen door zijn toren naast de koning te zetten. Dat had geleid tot een eindspel waarbij Ton een toren achter bleef. De vraag blijft natuurlijk of Ton het na wat nadenken ook had gezien.

ESG interne competitie 24-09-2018
Douwe was boos dat hij de vorige ronde niet het langste bezig was. Dat maakte hij deze ronde goed. Tegen Sebo was het kwaad spelen deze ronde. Pas rond half twaalf kon Douwe wat rustig achter over leunen. Bijgaande stelling was bereikt en wat opvalt is natuurlijk dat de witte toren wat buitenspel staat. Kijkt u of u voor wit een oplossing kunt vinden. In de partij werd het een pionnenloop waarbij zwart promoveert (op d1) en wit op g8. Zwart echter het eerst en mocht dus ook het eerste met de dame zetten. En dat was voldoende. In drie zetten stond wit mat.

ronde 3 uislagen

De tussenstand na ronde 3.

ronde 3 stand

 

Voor meer foto’s klik op onderstaande afbeelding.Bewerken

Interne ESG 24-09-2018//embedr.flickr.com/assets/client-code.js

 

 

2 reacties op “Derde ronde intern

 1. douwe
  september 26, 2018

  Mooi geschreven Jan, maar ik was beslist niet boos(☺) op het feit dat ik niet de langste partij had de vorige keer. Ik was zelfs blij, dat ik op de wijze won tegen Jan Reinink zoals ik halverwege de partij al zag aankomen…
  In de partij tegen Sebo behaalde niet wit, maar zwart als eerste een dame. Als wit als eerste de dame had gehaald had ik beslist niet gewonnen…Wit had door tussentijds Ke5 (zie foto) iets meer kunnen tegenspartelen, maar na Td6 was de strijd voor wit ook hopeloos mede door de mat dreiging die in de stelling bleef zitten.☺☺

 2. schaakjan
  september 26, 2018

  Heb het artikel aangepast. In de zin daar voor had ik ook al wit en zwart door elkaar gehaald. Zou wat zijn als wit op d1 kan promoveren en zwart op g8. Dan krijgen we een heel ander soort schaak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op september 25, 2018 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: