Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Spannende pot van het tweede

Het tweede mocht buurman Valthermond ontvangen. En het werd een spannende wedstrijd met een paar mooie partijen.

P9930448De partij van Sergei (nog in de wolken van zijn winst zaterdag in het eerste) hoorde daar niet bij. Een dame voor je troepen uitsturen is meestal niet zo’n goed idee. Als je daarna ook nog zijn terugweg afsluit dan is hij een prooi voor de vijandelijke stukken. Op zet 11 had de trots van Sergei geen goed heenkomen meer. Voordat ook maar iemand er erg in had stond ESG 2 achter met 0-1.

Anneke speelde remise, beide spelers wisten niet hoe ze verder konden komen. En als er van twee kanten gedacht wordt dat de tegenstander de enige is die kansen heeft dan is remise een te verwachten resultaat. (0,5-1,5)

Marcelis trok de stand weer gelijk. Degene die Marcelis kennen zal het niet verbazen dat het een taktische partij werd. Marcelis gaf hoorbaar de kwaliteit weg, maar zijn loper was geweldig over de zwarte velden. Een remiseaanbod werd afgeslagen en middels een schijn torenoffer op f3 werd de winst binnengehaald. Een wonderschone combinatie. (1,5-1,5)

Hans en zijn tegenstander gaven om beurten een stuk weg en dat was dan gelijk de reden dat ze er maar remise van maakten. Een halve dop is tenslotte beter dan een lege. (2-2)

P9930447Arjen stond lang heel goed en kreeg een scherpe stelling. Toen zijn dame werd geruild had hij eerst met zijn pion op f6 moeten slaan in plaats van direkt de dame terug te nemen. Slaan op f6 gebeurde namelijk met schaak. Nu kon de pion van Arjen na de dameruil geslagen worden en stond Arjen een pion achter. Nog wel met ongelijke lopers dus remise was nog te halen. Met wat meer ervaring wordt dit in de toekomst wel binnengesleept, maar nu nog niet. (2-3).

Sebo had een pionnetje veroverd. Het werd een pionneneindspel met Sebo een loper en de tegenstander een paard. De tegenstander zette zijn pionnen zo goed neer dat de koning van Sebo er niet langs kon komen en ook de loper kreeg geen kans om nog een pionnetje mee te snaaien. Sebo probeerde het lang maar de tegenstander gaf geen krimp.

Een kleine nederlaag waar er misschien meer in had gezeten.

2 reacties op “Spannende pot van het tweede

 1. Sergei
  november 5, 2019

  Ik ben niet voor bord 1 bij ESG2.Zo een fouten doet het (met alle respect) beginners of de spelers die 800 rating hebben.
  Maar ik moet doorgaan en snel concentreren op toekomste partijen.

 2. pennywise666
  november 5, 2019

  Ook ik speelde niet bepaald mijn beste partij. Tussenschaakje missen bijvoorbeeld en zo onnodig een pion verliezen en daarvoor mijn loper op domme wijze weggeven. Uiteindelijke eindspel was met een pion minder met optimaal spel remise te houden, maar ik ging met mijn loper naar achteren ipv deze actiever neer te zetten. Volgende partij hopelijk weer beter met minder fouten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op november 5, 2019 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: