Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

De interne: Ronde 8

De eerste ronde van de tweede cyclus leverde een paar mooie, spannende partijen op met toch ook één met een verrassende uitslag.

DSC_9691

Bastiaan moest tegen Marcel aantreden – die nu al na 7 ronden een fikse achterstand heeft op koploper Herman. En hoewel de regerende clubkampioen die met zwart speelde aandrong, wist wit zijn stelling dicht te houden en wist een fraaie remise te bewerkstelligen, iets waar hij vooraf aan die partij alleen maar van kon dromen.

Jan R. was als eerste uitgespeeld en had een gemakkelijke avond tegen zijn sparringmaatje Klaas en zal zeker weer iets verder stijgen op de ranglijst. Ook Geert won in een mooie en gedegen partij  tegen Fred die zijn hoge positie daarmee niet kan handhaven en iets zal terugvallen.

Jan van Os moest met wit tegen Douwe en daar zal hij best wel wat huiverig voor zijn geweest, immers vorig seizoen won Douwe zijn beide partijen met zwart tegen Jan. Ook nu gingen de eerste zetten weer zoals vorig jaar, ook al waren er wel wat kleine verschillen. Dit keer geen c5 van zwart maar na een vroege dameruil ging zwart met zijn koning de binnen gedrongen witte toren terug jagen waarna de partij remise werd.

Spanning volop was er aanwezig bij de wedstrijd tussen Jan Willem en Herman. In het middenspel domineerde wit in het strijdbeeld en leek op weg naar een vol punt in deze ontmoeting. Maar plotseling ging er iets mis en kon zwart een venijnige uithaal plaatsen waarmee wit niet alleen een belangrijke pion verloor, maar zwart ook met zijn koning binnen kon dringen. Zwart speelde in die fase zeer goed en geconcentreerd maar dacht met torenruil te gaan winnen. Dit bleek – achteraf – een vergissing te zijn. Zijn vrije g-pion kon – mede door de aanwezige h-pion van zwart op h4 en een witte pion op h3 – niet opgespeeld worden vanwege pat motieven en wit kon middels pat net nog ontsnappen.

De volgende uitslagen van maandag 4 november zijn genoteerd: de ranglijst is nog niet bekend.

8e ronde intern

Kom ik nog even terug op de wedstrijd ESG 2 tegen Valthermond. Aan het 5e bord speelde Marcelis een prachtige partij tegen Johannes Deen. Zwart was er een kwaliteit bij ingeschoten, maar bezat wel een prachtige actieve stelling waarin hij steeds met mat dreigde. Terecht dat hij op een gegeven moment een remise aanbod afwimpelde; kijk maar eens naar die mooie stelling. Hoe gaat zwart dit winnen?

marcelis met zwart tegen Valthermond.png

 

Maandagavond spelen wij de 8e ronde van onze interne competitie en het is tevens de 2e ronde in de 2e cyclus. Elke cyclus bestaat uit 7 ronden en wij spelen in totaal 4 cyclussen in totaal dus 28 ronden.

Maandag speelt ook ons eerste team in de Nosbo competitie tegen Roden.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op november 7, 2019 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: