Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Marcelis van kop af.

Vanavond heeft Marcelis het topduel in het winterkampioenschap van de NOSBO verloren en is daarmee zijn leiderspositie kwijt geraakt. Lang stond Marcelis wat slechter, maar niet verloren.Marcelis keek niet op een pionnetje meer of in zijn geval minder. Als hij maar kan aanvallen. Heeft waarschijnlijk les gekregen van die schaker uit die schaakfilm uit 1993 Searching for Bobby Fischer. Niet van die officiele betaalde trainer, maar van die schaker in het Washington Square Parkpark. Aanvallen, aanvallen daar gaat het om was het credo van die schaker en die daarmee het plezier bij de hoofdrolspeler Josh Waitzkin terug brengt.

Op zet 32 had hij de boel kunnen redden met Te3. Na het gespeelde Dg4 kon wit met Db7 met mat dreigen. Marcelis kon dat voorkomen met Tg7, maar daardoor kon wit wel de dames en een toren ruilen. En het toreneindspel met drie pionnen minder was niet te houden

De overige drie ESG-ers wonnen alle drie hun partij. Bij Arjan en Erik was het een kwestie van het aangeboden materiaal nemen en vooral geen fouten meer maken. Erik kreeg op zet 13 een paard en speelde het professioneel uit. Dat wil zeggen alle stukken ruilen en het eindspel uitspelen. Dat de tegenstander niet de regel kent dat je bij achterstand liefst niet moet ruilen hielp hem daarbij goed. Op zet 43 geeft de computer mat in 13 aan, maar Erik wou lang genieten. Haalde rustig twee torens en ging vervolgens hiermee mat zetten.

Ook Arjen had een makkelijke avond. Op zet 17 dacht zijn tegenstander een schijnoffer te plegen. Echter hij had niet gezien dat er een vorkje in de stelling kwam. Wat hij wel heeft gezien is mij niet duidelijk, want ook zonder vorkje verloor hij een stuk. Arjen moest alleen oppassen voor een vrij-pion op de zesde rij. Die hield hij goed tegen ondanks dat zijn pluspaard weer eens op avontuur en pionnenjacht ging. De stelling kon het hebben en toen de tegenstander niet op zijn aktiefst doorzette kon Arjen vrij eenvoudig de vis op het droge trekken.

Sergei had het behoorlijk wat zwaarder en had het geluk nodig dat de tegenstander de oppositieregel vergat. Nu was de winst wel verdiend. Sergei kwam op zet 27 een pion voor en wist dit door middel van afgedwongen dameruil om te zetten in een pionneneindspel met lopers van de gelijke kleur. Daarna vatte hij het te makkelijk op. Verloor twee tempi doordat hij te laat zag hoe de koning naar voren moest. Daarvan maakte de tegenstander mooi gebruik. De computer geeft lang als oordeel 0,0 aan. Dat is ook mijn oordeel. Potremise is de term die ik dan gebruik. Maar Sergei speelde gewoon door en op zet 57 komt de blunder van de tegenstander. Zie hieronder. De witte koning moet natuurlijk naar e3 om na Kd5 de oppositie te pakken. Hij speelde echter zijn koning naar d3 en Sergei was er als de kippen bij om met Kd5 de oppositie te pakken. En hoe dat moet heeft hij geleerd op de trainingen 2,5 jaar geleden in de zomervakantie. De computer geeft nog wel de verdediging om na Kd5 Kc3 te spelen. Dat levert nog net remise op. Zoek zelf maar even uit hoe dat gaat.

Marcelis staan nu vijfdes met 3 uit vier. Erik, Arjen en Sergei staan nu gebroederlijk naast elkaar op de plaatsen 28, 29 en 30 met 2 uit 4 (52 deelnemers).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op januari 12, 2021 door in Toernooien.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: