Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Dreigingen zijn er om genegeerd te worden

In mijn afgelopen partij van zaterdag (verslag van Ton al te lezen) heb ik weer een wijze les geleerd:

“Dreigingen zijn er om genegeerd te worden”

Ten minste , dat heeft de computer mij geleerd na de partij in te laden. Na een benoni-benko fusion opening waarin we beiden ontwikkelden, kwam het thematische toren-offer op b2 voor zijn zwarte loper. De dame sloeg terug en met een aftrekzetje van mijn paard won ik een pion en kwam zijn dame tussen mijn paarden en overgebleven toren te staan. Om deze hieruit te vissen offerde hij nog een pion en hingen er nog 2 los op het bord klaar om op te pakken.

Kwaliteit voor 4 pionnen, een prima ruil dacht ik zo. Kort daarop ruilden we mijn laatste toren af en drong hij door achter mijn sterke pionnenlijn. Hij dreigde met een matzet en ik zette e6 ter blokkade.

We kwamen daarmee op de volgende stelling:

Hij dreigt hier om te slaan op e6 vanwege de penning op mijn koning. Ik heb gekeken naar een tegendreiging maar mijn eigen paard op c3 staat hier grandioos in de weg. Deze heeft wel een pion te pakken, maar deze weegt niet op tegen mijn pionnenstelling. Als e6 valt is de rest ook ineens enorm zwak. Nadat ik geen goede paardzet kon vinden koos ik voor Kg8, en na Rb8, Kg7, Rb7 kwamen we een remise overeen.

Ook bij onze analyze achteraf misten we beiden de voortzetting voor zwart. Voor de wat betere speler wellicht een makkelijke zet, maar nog te hoog gegrepen voor mijn niveau zullen we maar zeggen.

De computer zegt hier “Negeer alles, er is geen dreiging”. Iets enorm tegennatuurlijks. Qxe6 met dreigingen over de 7e rij is prioriteit nummer één! Nee zegt de computer. Het idee wat ik had met mijn paard was goed, maar ik moest niet mijn paard wegspelen. Ik moest om mijn paard heen spelen… Qa3!

Als nu Qxe6 verliest wit direct de partij met Qc1+, Kh2, Qxf4+. Dit haalt de pion op f4 weg waardoor mijn loper ook in het spel komt. Met schaakjes kan ik vervolgens de loper en toren geforceerd winnen. Tenzij wit kiest om zijn dame op te geven voor mijn ineens beest van een loper. Wit kan ook kiezen om niet te reageren en gewoon mat te gaan. Vanaf Qc1+ is alles met schaak, de hele lijn. Als je eerst maar de dreiging negeerd en je dame nog verder van de dreiging zet…

Er is nog (zeker voor mij) genoeg te leren in dit spelletje 🙂

Arvid

Plaats een reactie

Informatie

Dit bericht is geplaatst op maart 25, 2024 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:45 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Arvid Slump-Hadderingh
Tel: 06-52736676

Externe competitie:
Ton Selten

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:45 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën