Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Niet met lege handen tegen topviertal SISSA

1525 Elopunten was het surplus dat het viertal van Sissa 1 aan de borden bracht ten opzichten dat van ESG. Twee Sissanan uit de Meesterklasse, twee uit de derde klasse KNSB, wij met 4 man uit de eerste klasse van de Nosbo-competitie. Vandaar dat ik vooraf mij tevreden verklaarde met een puntendeling, Marcel was realistischer toen hij zei dat een half punt al mooi zou zijn. En…. aan het eind van de avond stonden we NIET met lege handen!

Eerlijk gezegd had ik gehoopt op het verslag van een ander, want ik had de handen vol aan mijn eigen partij, dus kan ik niet alles even goed verslaan. Is het positief dat we een avondvullend programma boden? Ergens wel, niemand is geveegd. Maar alleen dat mag niet tevreden stemmen. Geert werd aan bord 1 heel langzaam naar een verloren eindspel gedirigeerd, geen moment heeft er meer in gezeten. Willem was ontevreden over zijn spel, zeg maar een regelmatige nederlaag. Aan het derde bord bracht Marcel er aanvankelijk niet heel veel van terecht, hij stond volkomen klem in de hoek, het wachten was op het genadeschot, zijn enige plausibele zet was een paardoffer, dan zou hij zich misschien wat los kunnen werken. Wat de Sissaan vast niet wist is dat Marcel bij uitstek onze speler is die nooit opgeeft, goed rekent en de kleinste kans die hem geboden wordt waar kan nemen. Later meer!

Zelf speelde ik mijn normale spelletje, misschien wat te optimistisch, ik offerde graag een pion voor wat activiteit van in elk geval betere lopers. Dat werd een tweede pion, maar in ruil daarvoor had ik wel alle zware stukken gecentraliseerd en het loperpaar voluit in de aanval. Mijn tegenspeler besloot een toren terug te halen naar de achterste rij en was wel zo verstandig om met zijn dame op b2 de hoofddiagonaal te verdedigen. Ik plaatste een schijnbaar stukoffer met Lxf7+, zijn koning stond op g8, maar die kon en moest op straffe van mat naar h8, dus niks geen stukoffer. Ik kreeg visioenen van winst, maar was laf genoeg om remise aan te bieden toen hij nog 1 minuuut had en ik nog 10, wat ook weer niet zo heel zwaar woog, we speelden met een uur voor de hele partij en een halve minuut bonus per zet. Meteen kon ik me gaan schamen want voorafgaand aan het remiseaanbod had ik een regelrechte blunder begaan, die me een toren zou kosten. Zielig toch. Waarschijnlijk heeft er nooit wat ingezeten, maar licht spectaculair was het wel. Ik heb me in elk geval vermaakt.

Dan Marcel. Die speelde al een hele tijd met rond de minuut op de klok, maar hij deed wel alles goed. Voor zijn geofferde paard had hij inmiddels 3 pionnen gekregen, hij streed met 1 paard plus 5 pionnen tegen twee paarden met 2 pionnen, waarvan de a-pion een vrijpion was. Toen de kandidaat-meester Marcel door een vork zijn a pion liet slaan, en zag dat de andere pion minstens opgegeten zou kunnen worden, bood deze nadat hij Marcels paard geslagen had remise aan. Hij geloofde niet meer in 2 paarden met een ten dode opgeschreven pion tegen 5 pionnen. Terecht! In het post mortem kon hij lange tijd aantonen (veel) beter te hebben gestaan, maar in de eindstelling was dat zeker niet meer het geval. Alle aanwezigen zouden dan liever net als Marcel met zwart hebben gespeeld, al had wit met het terugofferen van een van zijn beide paarden wellicht toch remise kunnen houden. Die Marcel, we zijn trots op hem!

ESG Viertal – SISSA I Viertal 0,5 – 3,5

1. Geert ten Hietbrink 1702 – Jan Joris Groenewold 2151 0 – 1
2. Willem Boontje 1825 – Frits Rietman 2227 0 – 1
3. Marcel Struik 1839 – CM Paul ten Vergert 2242 0,5 – 0,5
4. Ton Selten 1700 – Ernst-Jan Pastoor 1964 0 – 1

Eén reactie op “Niet met lege handen tegen topviertal SISSA

  1. Ernst-Jan
    februari 11, 2015

    Ook wij hebben ons goed vermaakt Ton.

    Dank voor de gastvrijheid en de leuke partij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op februari 10, 2015 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: